Eerste CO2-neutrale wijk van Nederland

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 20:02

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 35 procent van de Nederlandse energievraag. Om die vraag naar beneden te krijgen, bedacht de TU Delft Campus een project om een lokaal en CO2-vrij energiesysteem op te zetten. De proef wordt uitgerold op The Green Village op de campus van de TU Delft, waar nu twaalf mensen wonen.

Het groene dorp is een proeftuin voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. In het 24/7 Energy Lab komen alle verschillende lijnen samen. Zo werken de wetenschappers eerst aan een CO2-vrije elektriciteitsvoorziening voor een eenpersoonshuishouden op basis van zonne-energie. “Over drie jaar willen we hele Green Village voorzien van lokaal opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen”, schrijft projectleider John Schmitz in een persbericht. “Als dat lukt. Willen we het opschalen naar buurt- of wijkniveau.”

Uitdagingen

Hoewel de voorbereidingen voor dit project in volle gang zijn, zien de onderzoekers voor grootschalige uitrol nog uitdagingen. Zo lopen wet- en regelgeving achter op de huidige technologie, vooral rond het gebruik van waterstof. Daarnaast zien de onderzoekers een groot gebrek aan geschoold, technisch personeel. En bovendien is het belangrijk dat het nieuwe energiesysteem economisch haalbaar én geaccepteerd wordt door bewoners.

De grootste uitdaging is een technische. “Elektriciteit, gas en warmte stromen nu nog apart van elkaar door de straat, maar dat gaat veranderen. Een stabiel, duurzaam energiesysteem vraagt om conversies tussen elektriciteit, waterstof en warmte, met ieder eigen opslagmogelijkheden”, staat in het bericht.

Slimme algoritmes

Om al die verschillende energiebronnen op elkaar aan te laten sluiten werkt het Electronic Management Team (EMS) van de TU Delft aan intelligente algoritmes. Die algoritmes moeten aan de hand van weersvoorspellingen de verwachting van vraag en aanbod sturen. Zo kan het systeem antwoord geven op de vraag of de opgewekte energie het beste gebruikt kan worden om de elektrische auto op te laden, of om het om te zetten in waterstof.

Zo’n systeem bestaat nu nog niet, maar volgens de onderzoekers is het cruciaal om er zeker van te zijn dat je altijd voldoende energie hebt op het moment dat je energie nodig hebt. “Nederland is gewend aan meer dan 99,9 procent leverbetrouwbaarheid. En dat moeten we met het nieuwe systeem wel evenaren”, staat in het bericht.

Het 24/7 Energy Lab is het tweede laboratorium dat de TU Delft in korte tijd opent. Om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst werd op 1 oktober 2021 het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab) in gebruik genomen. De grote ambities en uitdagingen op het gebied van de energietransitie in de stedelijke omgeving komen allemaal samen in het 24/7 Energy Lab. Mocht het slagen, dan profiteert iedere wijk in Nederland er straks van.

Bron: Romy de Weert CHANCEINC.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.