KNMI Klimaatsignaal

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 19:26

Het KNMI heeft een rapport met nieuwe inzichten over het veranderende Nederlandse klimaat gepubliceerd. Dit zijn de speerpunten van Klimaatsignaal’21.

Vaker extreem weer door klimaatverandering

De poolgebieden spelen een grote rol als het gaat om de effecten op het Nederlandse klimaat. Het smelten van de ijskappen zorgt niet alleen voor de stijging van de zeespiegel, maar ook voor het ontregelen van de straalstroom. Hierdoor blijven weersystemen langer op dezelfde plek hangen, waardoor we met aanhoudende hitte of juist overvloedige neerslag te maken kunnen krijgen.

 

Daarnaast komen de extremen steeds verder uit elkaar te liggen. Droogte in het voorjaar en de zomer wordt afgewisseld met steeds intensievere buien. Ook het verschil tussen de waterstanden in de rivieren tussen zomer en winter wordt alsmaar groter. In een dichtbevolkt land zoals Nederland blijken de stedelijke gebieden extra gevoelig voor extreme hitte, droogte en neerslag. Al deze effecten op het Nederlandse klimaat zijn samengevat in de onderstaande infographic.

 

Over twee jaar nieuwe klimaatscenario’s

Wereldwijd wordt door wetenschappers onderzoek gedaan naar de effecten van klimaatverandering. Al deze inzichten worden gebundeld door wetenschappers van het IPCC (International Panel on Climate Change) en om de zoveel tijd uitgebracht in een rapport. Het laatste rapport verscheen in augustus 2021.

In 2023 brengt het KNMI nieuwe scenario’s uit die zijn toegespitst op de effecten van klimaatverandering in Nederland. Het KNMI Klimaatsignaal’21 is een tussentijdse stand van zaken om te benadrukken dat de metingen en klimaatmodellen nu al laten zien dat het klimaat snel verandert en de gevolgen hiervan al duidelijk merkbaar zijn.

Lees hier het volledige rapport

 

Bron: KNMI

3-11-2021


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.