Windmolens op waterstof?

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 20:02

Vattenfall start een proef waarbij een windmolen op zee groene brandstof maakt die daarna met een pijpleiding naar land kan. De proefturbine ligt bij Aberdeen, Schotland in de zee. Hij produceert al groene stroom voor het energiebedrijf, maar Vattenfall wil kijken of het ook mogelijk is om (efficiënt) waterstof te produceren.

Zout water voor groene waterstof

Het systeem is simpel: je sluit een kleine elektrolyser aan op de stroomoutput van een windturbine. Zo’n elektrolyser gebruikt het omliggende zoute water en de groene stroom om waterstof en zuurstof te maken. De waterstof voer je vervolgens met een pijpleiding naar het vasteland. Daar kun je de waterstof zelf gebruiken, of je kunt het met een brandstofcel weer omvormen tot energie.

Zo’n systeem is niet bijster handig, omdat je energie verliest bij het omzetten naar waterstof. Maar: bij transport van stroom over lange afstanden verlies je ook stroom. Bovendien is het aanleggen van kabels in de (diepe) zee erg duur en kan dat het zeeleven verstoren. Voor windparken die ver van de kust staan, kunnen dit soort ‘waterstofwindmolens’ dus handig zijn. Zéker als ze in de buurt van bestaande gaspijpleidingen komen, die dan waterstof in plaats van aardgas kunnen transporteren.

Windmolens midden op zee

Dat er in de toekomst windparken komen die ver van de kust liggen, lijkt vast te staan. Ze zijn nodig om de duurzame energiedoelen te halen. Netbeheerder Tennet werkt aan een ambitieus plan om ‘energie-eilanden’ op de Noordzee te bouwen, waar de windenergie in grote waterstoffabrieken wordt gebruikt. De waterstof gaat vervolgens naar Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Wanneer Vattenfall aan de slag wil met de waterstofproef is onbekend. Offshorewind.biz meldt alleen dat er een screening rapport ligt, waarin de details over het project staan. Een van de grote horden bij het project zijn de kosten: elektrolysers zijn kostbaar en groene waterstof is nu nog te duur voor veel toepassingen, waardoor er relatief weinig vraag is.

Bron: Marc Seijlhouwer CHANCEINC.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.