Yaron van Koningsveld, lijsttrekker BVNL

 

‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven

 

 

Vraag

In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda. Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?

Antwoord

De gemeente kan een belangrijke rol spelen door actief bij te dragen aan – en het stimuleren van – een duurzame maatschappij. Wel moet dit gebeuren op basis van haalbare en realistische plannen en niet ’ten koste van alles’. Al helemaal niet als dit leidt tot belastingverhogingen. ‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven. Het moet ‘onder de streep’ ook daadwerkelijk wat opleveren.

Onze punten:

  • Zonnepanelen op al het gemeentelijk onroerend goed en sociale woningbouw.• Bij nieuwbouw en renovatie van woningen en kantoren de uitvoerende partijen stimuleren dit op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren.• Behouden van de gasaansluitingen en bijbehorende infrastructuur, deze kan daarnaast later een belangrijke rol spelen bij de distributie van waterstofgas.• Geen zonneweides en geen windmolens.

Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.

Vraag

Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren

Antwoord

Enkel voor realistische, meetbare en haalbare doelstellingen die daadwerkelijk rendement opleveren, ‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven. Het moet ‘onder de streep’ ook daadwerkelijk wat opleveren.

Onze punten:

  • Zonnepanelen op al het gemeentelijk onroerend goed en sociale woningbouw.
  • Bij nieuwbouw en renovatie van woningen en kantoren de uitvoerende partijen stimuleren dit op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren
  • Behouden van de gasaansluitingen en bijbehorende infrastructuur, deze kan daarnaast later een belangrijke rol spelen bij de distributie van waterstofgas

.• Geen zonneweides en geen windmolens.