Michel Becker, lijsttrekker van Actief voor Amstelveen

 

"Echte zorgen over energietransitie, forse kosten voor burgers en bedrijven"

 

Vragen

In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda. Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?

Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden. Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?

Antwoord

Wij zijn niet zo van vaste agenda’s die denken te voorspellen hoe de wereld er over 20 of 30 jaar uitziet. In ons verkiezingsprogramma staat uiteraard ook een paragraaf over hoe wij tegen duurzaamheid aankijken. Niet vanuit een theoretische benadering, maar pragmatisch en positief kritisch. Je kan zaken theoretisch oppakken en in allerlei aannames geloven. Interessant, maar het blijven aannames.

Wij zijn wel als ieder ander ons er van bewust dat er klimaatmaatregelen moeten worden getroffen. Kijk naar de veranderingen de afgelopen jaren: hete zomers, veel regen, regelmatig stormen over ons heen. Terecht heeft het gemeentebestuur zich daarom ingespannen om op plaatselijk niveau te doen wat kan. Bijvoorbeeld door werk te maken aan het vergroenen van de stad om het effect van zware regenbuien te beteugelen. Wij zijn daar ook groot voorstander van. Met goede plannen stemmen wij van harte in.

Waar we ons echt zorgen over maken is de energietransitie. Die gaat forse kosten met zich meebrengen voor burgers en bedrijven. Als je daarvoor draagvlak wil krijgen, is het essentieel dat kosten door iedereen kunnen worden betaald. Met alleen subsidies lukt dat dus niet, want een fors deel van de kosten moet je toch zelf betalen. Zeker voor onze oudere inwoners met een eigen woning is dat een behoorlijke zorg. Dat kan toch niet? Wij vinden dat inwoners en bedrijven op een heldere en duidelijke manier meer bij de besluitvorming moeten worden betrokken, zodat ze weten waar het om gaat, en wat ze in hun portemonnee gaan voelen.