Helft Nederlandse huishoudens kookt niet op gas

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 11:36

Nieuw onderzoek laat zien dat de helft van de Nederlandse huishoudens niet meer op gas kookt. Inductie is het populairste alternatief, gevolgd door keramisch en elektrisch. Maar de milieu-impact van gasloos koken valt tegen.

Veel nieuwe keukens krijgen een inductie-kookplaat. Maar is dat milieuvriendelijker dan gas? 

Een enquête in opdracht van Zonneplan onder 2.000 Nederlanders laat zien dat koken op gas nog nét de norm is. 50,2 procent van de ondervraagden zegt op gas te koken. Inductie is met 31 procent een goede tweede. Het onderzoek laat zien dat van het gas afgaan in ieder geval in de keuken al aardig lukt.

De verschillen per provincie zijn opvallend groot. In Groningen kookt nog 65 procent van de mensen op gas, in Flevoland maar 30 procent. De verschillen zijn deels te verklaren door nieuwbouw. Flevoland is een nieuwere provincie, met meer nieuwbouw. Sinds 2018 moet elk huis verplicht gasloos zijn, en dat speelt mee in de cijfers.

Toch verklaart dat niet alles, want ook Limburg (een provincie met veel oude huizen) heeft een laag percentage gasgebruikers. Waar dat precies aan ligt kan Zonneplan ook niet zeggen.

CO2-uitstoot van koken

Het lijkt een goede ontwikkeling dat meer mensen gasloos koken. Maar de milieuwinst valt tegen, omdat inductie, elektrisch of keramisch koken veel stroom gebruikt. En ook aan stroom hangt een CO2-kaartje. Sterker nog: omdat de meeste mensen vooral koken op het moment dat de stroomvraag hoog is, stoot inductiekoken evenveel CO2 uit als koken op gas. Elektrisch en keramisch verbruikt meer stroom en heeft dus een hogere voetafdruk dan gas.

Daar komt bij dat het gasverbruik in de keuken een fractie is van het totale gasverbruik in een huishouden; gemiddeld vijf procent. Hoewel inductie dus een relatief goedkope manier is om gas te besparen, valt de besparing uiteindelijk ook tegen.

Bron: Change Inc. | Marc Seijlhouwer


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.