Eikenprocessierups komt er weer aan!

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 19:52

Het seizoen van de eikenprocessierups staat weer voor de deur. Hoewel de plaagdruk waarschijnlijk lager zal zijn, staat deze invasieve exoot toch weer bij de gemeenten op de agenda. Zij nemen preventieve maatregelen voor de lange termijn.

De eerste eikenprocessierupsen zullen zo rond 5 april uit hun ei kruipen, is de verwachting. Dit betekent dat het seizoen en de daarbij behorende overlast van de jeukrups vroeg begint dit jaar. De hoogste plaagdruk wordt dit jaar in het noorden verwacht. Beheersing van de rups blijft hoe dan ook nodig, zo waarschuwde het Kenniscentrum Eikenprocessierups. 

Amsterdamse Bos

Ook in het Amsterdamse Bos is de eikenprocessierups al jaren actief. De brandharen van de rupsen kunnen vervelende lichamelijke reacties teweeg brengen bij mens en dier. De bestrijding van de rups pakken we gemeentebreed aan.

De eikenprocessierups is geen boomziekte maar een plaag. De eik wordt in het voorjaar door deze behaarde rupsen weliswaar kaalgevreten, maar de boom herstelt zich volledig. De rupsen gaan ‘s nachts in groepen - in processie - op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

Brandharen

De microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van eikenprocessierupsen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Meer informatie kijk op: https://www.amsterdamsebos.nl/...

Eikenprocessierups: wanneer begint het seizoen en de overlast. lees artikel Gemeente.nu: https://www.gemeente.nu/ruimte...

Bron: Boswinkel


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.