Waterschap maakt werk van klimaatbestendige nieuwbouw

Gepubliceerd op 10 maart 2022 om 20:18

Alle nieuwe woningen die vanaf 2 maart 2022 worden gebouwd in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de provincie Noord-Holland moeten klimaatbestendig worden opgeleverd.

Dat hebben verschillende overheden afgesproken in de ‘Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in MRA en Noord-Holland’. Nieuwbouwwoningen zullen aangepast zijn aan de gevolgen van de klimaatverandering zoals extreme hitte of wateroverlast. 

De vraag naar nieuwe woningen in Nederland is enorm groot. Maar het klimaat verandert waardoor we vaker te maken krijgen met extreme hitte, droogte en wateroverlast. Daarom is het programma MRA Klimaatbestendig opgesteld. Hierin staan afspraken om nieuw te bouwen woningen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Peter Smit, lid dagelijks bestuur van het waterschap: “De bebouwde omgeving is kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering: wateroverlast, hitte, droogte en wind spelen daarbij een steeds extremere rol. Tegelijkertijd staan veel gemeenten voor grote bouwopgaven. Deze intentieovereenkomst is een belangrijke stap vooruit om samen onze omgeving klimaatbestendig te maken. Om er zo voor te zorgen dat we ook in de toekomst op een prettige manier kunnen blijven leven in deze mooie, waterrijke maar kwetsbare omgeving.”

Nu investeren, later besparen

Klimaatbestendig bouwen maakt huizen wat duurder. Maar op de langere termijn bespaart een woningeigenaar op schade door hitte, overstromingen en stormen. En meer water en meer groen rond een huis en wijk zorgt ook voor een fijnere leefomgeving. Nieuwe woningen die klimaatbestendig worden gebouwd zijn per nieuwbouwwoning 1.200 tot 2.500 euro duurder. Ook moeten in de openbare ruimte en in bestaande bebouwde omgevingen maatregelen worden genomen.

Samenwerken aan de toekomst

Aan de overeenkomst is gewerkt door provincies, gemeenten, waterschappen, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, groenondernemers en andere maatschappelijke partners. De afgelopen maanden hebben meer dan 45 organisaties de intentieovereenkomst ondertekend waaronder gemeente Haarlem, gemeente Amsterdam en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Bron: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.