Doneer een zaailing!

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 19:55

Op zaterdag 12 februari is het de 3de landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit. Alle Nederlanders worden opgeroepen om de tuin in te duiken, op zoek naar zaailingen of stekjes om ze ergens anders een tweede kans te geven.


In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet kan overleven. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig licht krijgen, of omdat ze niet gewenst zijn. Heeft u ook een zaailing of stekje in uw tuin staan die u wilt weggeven? Doe dan mee met de doneer-een-zaailing-dag! 700 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten, zorgen dan dat uw zaailing de kans krijgt om een volwassen boom of struik te worden.

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. Zo planten we samen een miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit!

Zaailingen: Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.

Stekken zijn ook welkom! Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struiken

Vlier, vlinderstruik, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen; 

Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, bij planten minimaal 50 cm in grond

Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).

De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.

Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.

Lever ze in op één van de vele bomenhubs of plantlocaties op zaterdagmiddag 12 februari tussen 14.00-16.00.

Inleverpunt Amstelveen: Amsterdamse Boshub, Nieuwe Kalfjeslaan 23, 1182 AA Amstelveen

Bron: Meerbomennu


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.