Oud plastic wordt zo sterk als beton

Gepubliceerd op 28 januari 2022 om 20:01

Onrecyclebaar plastic kan met slimme techniek samengeperst worden tot blokken. Die blokken zijn zo robuust als beton en kunnen dus gebruikt worden voor gebouwen. De start-up ByFusion recyclede inmiddels al 100 ton plastic in een nieuwe fabriek.

Dat plastic een doorn in het oog van recyclers is, wisten we al. Het grootste probleem is dat veel plastic zich niet laat recyclen. Omdat het te duur is, omdat er meerdere soorten plastic aan elkaar gelijmd zitten, of omdat het te vervuild is. Al dat plastic gaat naar een afvalberg of belandt in de verbrandingsoven. Het gevolg: CO2-uitstoot en vervuiling.

Er zijn een heleboel high-tech oplossingen in de maak. Die zijn allemaal nodig om de plasticberg op te ruimen. Maar soms is simpel het best, laat de start-up ByFusion uit Amerika zien. Het bedrijf perst al dat onbruikbare plastic heel hard samen en maakt zo blokken die je kunt gebruiken om muurtjes of (tuin)huisjes te bouwen.

Hoge druk en temperatuur

Nu is het natuurlijk niet zó simpel: ByFusion versnippert het plastic en drukt het vervolgens in een mal. Daar wordt het heel heet gemaakt en onder druk gezet. Het plastic fuseert hierdoor: het smelt niet, maar de randjes van het plastic hechten aan elkaar. Zo ontstaat een heel robuust blok dat even lang meegaat als beton, aldus het bedrijf.

De precieze structurele eigenschappen zijn onbekend. ByFusion noemt muurtjes en bushokjes als mogelijke toepassingen. Voor gebouwen lijkt het plastic ongeschikt. Het grote voordeel van de techniek is dat het geen afval oplevert: 20 kilo plastic zorgt voor 20 kilo aan bouwblokken.

Fabrieken in alle steden

Maar er is nog een groot voordeel: ByFusion ontwikkelde zelf de machine die de blokken maakt. Er is een kleine versie die in een scheepscontainer past en overal neergezet kan worden. Het bedrijf hoopt dat steden of wijken zo’n container aanschaffen en zo een laagdrempelige manier hebben om plastic te recyclen. Dat scheelt enorm in de transportkosten, want plastic vervoeren naar grote recycling-fabrieken vraagt om veel vervuilende vrachtwagens. Onlangs opende het bedrijf en fabriek in Los Angeles die 450 ton per jaar verwerkt. Tot nu toe rolde er 100 ton aan blokken van de band.

 

Bron MARC SEIJLHOUWER | ChangeINC.

Afbeelding: ByFusion


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.