Elektrisch vliegen stap dichterbij

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 17:05

De Delftse start-up Venturi Aviaton bouwt aan een elektrisch vliegtuig voor 44 passagiers. Donderdagmiddag werd het model onthuld op vliegveld Teuge. Dankzij een verwisselbare batterij moet het bereik van 550 kilometer in de toekomst toenemen.

Volledig elektrisch, op waterstof of duurzame brandstoffen, hoe de CO2-arme toekomst van de luchtvaart eruit zal zien is nog niet uitgekristalliseerd. Maar oprichters Jan Willem Heine en Joost Diebens van Venturi Aviation geloven in de elektrische variant.

Vliegtuig op batterijen

Hun vliegtuig de Echelon 01 is uitgerust met een batterijpakket waarmee het toestel anderhalf uur kan vliegen. Het opladen kost vervolgens 35 minuten. Het vliegtuig is zo ontworpen dat het batterijpakket na verloop van tijd vervangen kan worden voor een lichtere en sterkere variant. Daardoor zal het vliegbereik steeds verder toenemen, is de gedachte.

Volgens de oprichters zal de batterijtechnologie zich de komende jaren in rap tempo ontwikkelen. Een aanname die bevestigd wordt door het grote aantal octrooiaanvragen voor batterijtechnologie. Sinds 2005 groeide dit aantal met 14 procent per jaar, bijna vier keer zo hard als andere technologiegebieden.

Vraag naar elektrisch vliegen neemt toe

Logisch want de vraag naar batterijen neemt op alle fronten toe: voor elektrische auto’s, voor het balanceren van het stroomnet, het opslaan van overtollige duurzame energie, en dus ook voor de luchtvaart. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is in 2040 wereldwijd bijna 10.000 gigawatt-uur aan energieopslag nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen. Dat is vijftig keer de omvang van de huidige markt.

Venturi Aviation is niet het eerste bedrijf dat gelooft dat elektrisch vliegen de toekomst heeft, in elk geval voor de wat kortere afstanden. Zo heeft de firma Pipistrel een tweepersoons elektrisch vliegtuig, de Velis Electro. Dit accu-elektrische vliegtuig heeft een effectief vliegbereik van slechts 68 km bij de meest zuinige manier van vliegen. Het is de verwachting dat zowel het bereik als het aantal zitplaatsen in de toekomst zal toenemen. Dat dit mogelijk is bewijst het Amerikaanse Wright Electric Inc. dat in november een elektrisch toestel voor 100 passagiers presenteerde.

Citytrips in de toekomst elektrisch

Hoewel langeafstandsvluchten met veel passagiers waarschijnlijk nog wel even het domein blijven van kerosineslurpende jumbojets, kunnen de citytrips naar steden als Parijs en Berlijn straks wel elektrisch zijn. En juist die korte vluchten zijn relatief het vervuilendst.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor 3,5 procent van de uitgestoten broeikasgassen die leiden tot de opwarming van de aarde. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien weinig, maar daar staat tegenover dat de luchtvaart de snelst groeiende sector is wat betreft CO2 uitstoot. Wetenschappers stellen dat als er niks verandert de luchtvaart ergens tussen 2070 en 2100 alle emissies die volgens de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord nog mogelijk zijn zal opsouperen.

Bron: Sabine Sluijters | Change Inc.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.