Vrijwilligers krijgen duurzaamheidsspeld

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 19:37

Wethouder Floor Gordon heeft duurzaamheidspeldjes uitgereikt aan vrijwilligers die zich inzetten om inwoners te helpen bij het zetten van duurzame stappen. De vrijwilligers zijn werkzaam als energiecoach voor de gemeente, bij de Belklus en als Klimaatburgemeester. 

Tijdens een bijeenkomst op het Raadhuis werden er ervaringen gedeeld en werd besproken hoe er samengewerkt kan worden.

Floor Gordon: “We werken al lang samen met de Belklus, die zich de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan toeleggen ophet uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Sinds een jaar zijn er in de gemeente 5 energiecoaches werkzaam, die inwoners adviseren bij het zetten van duurzame stappen. Tijdens de Nationale Klimaatweek zijn er twee Klimaatburgemeesters in Amstelveen gestart, die zich inzetten voor een beter klimaat. Al deze vrijwilligers zijn in hun eigen rol heel belangrijk voor Amstelveen. Het zijn allemaal vrijwilligers die uit de buurt komen en korte lijntjes met andere inwoners hebben. Zij inspireren en motiveren vanuit hun eigen ervaring om aan de slag te gaan met verduurzamen.”

Drie verschillende duurzame rollen

Energiecoaches zijn deskundige, door het Energieloket Amstelveen opgeleide, vrijwilligers die huiseigenaren en huurders in Amstelveen tips geven over energiebesparing in een een-op-een gesprek. De coach maakt inwoners wegwijs in allerlei energie gerelateerde vraagstukken, zoals kleine kostenbesparende maatregelen en subsidiemogelijkheden.

Bij de Belklus werken vrijwilligers, die kleine klussen in en rond de woning uitvoeren bij ouderen en gehandicapten, waarbij energiebesparing altijd in de klus wordt meegenomen. Het doel van de Belklus is om inwoners te helpen om langer en prettiger zelfstandig te kunnen wonen.

De Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat. Ze hebben zichzelf aangemeld en zijn een voorbeeld in hun gemeente en inspireren anderen. De Klimaatburgemeesters bepalen zelf hoe zij de rol invullen en zijn benoemd tot het eind van dit jaar.

Werving energiecoaches

Door de toenemende vraag naar energiecoaches zoekt de gemeente extra coaches. Inwoners die interesse hebben om energiecoach te worden kunnen voor 29 november 2021 een brief met korte motivatie mailen naar energietransitie@amstelveen.nl. De vrijwilliger krijgt een training verzorgd door het Energieloket Amstelveen voordat ze aan de slag gaan. De training is zowel geschikt voor coaches die zich willen richten op particuliere woningeigenaren als op coaches die zich willen richten op huurders. De energiecoaches kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van diverse ondersteunende materialen zoals E-books over diverse maatregelen, die de coaches bij inwoners kunnen achterlaten. Iedereen die voor de gemeente Amstelveen aan de slag gaat moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. De kosten voor de verklaring worden vergoed. Voor vragen en meer informatie kunnen geïnteresseerden ook mailen naar energietranistie@amstelveen.nl o.v.v. ‘Energiecoach Amstelveen’.

 

Bron: Gemeente Amstelveen


«   »